Praktyczne rozwiązanie w domowej kuchni, czyli woreczki do próżniowego pakowania
Wiele osób dąży do uproszczenia prac domowych, w tym gotowania. Dlatego wprowadzają do swojej kuchni nowoczesne techniki. Także te zaczerpnięte z profesjonalnej gastronomii. Jednym z takich rozwiązań jest pakowanie próżniowe. Ta metoda pozwala zachować świeżość produktów na dłużej. Ogranicza tym samym marnowanie jedzenia i oszczędza czas. Istotną rolę w tym procesie odgrywają odpowiednio dobrane woreczki do próżniowego pakowania.
Na czym polega pakowanie próżniowe?
Pakowanie próżniowe opiera się na usunięciu powietrza z opakowania. Następnie jego szczelnym zamknięciu. Dzięki temu żywność nie ma kontaktu z tlenem. To właśnie on odpowiada bowiem w dużej mierze za rozwój drobnoustrojów, a także procesy utleniania. Próżniowe worki pozwalają zatem na znaczące wydłużenie terminu przydatności do spożycia. Dotyczy to produktów surowych, ugotowanych, a nawet zamrożonych.
Do prawidłowego pakowania niezbędna jest zgrzewarka próżniowa. Współpracuje ona z odpowiednimi woreczkami. W użytku domowym najlepsze będą worki moletowane do pakowarek listwowych. Zapewnią bowiem właściwe odsysanie powietrza, a jednocześnie dużą trwałość opakowania.
Czym charakteryzują się dobre woreczki do próżniowego pakowania?
W domowej kuchni liczy się funkcjonalność, ale też bezpieczeństwo. Dlatego worki do próżniowego pakowania żywności powinny być z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Oznacza to wolność od BPA i innych szkodliwych substancji. Ważna jest również odpowiednia grubość folii. Ta bowiem zapewnia trwałość, a jednocześnie umożliwia skuteczne usunięcie powietrza przez zgrzewarkę.
Worki do próżniowego pakowania dostępne są zazwyczaj w dwóch wariantach. Wersje gotowe posiadają określone wymiary. Można także sięgnąć po worki próżniowe w formie rękawa foliowego do samodzielnego przycinania i zgrzewania. Oba rozwiązania mają swoje zalety. Jednak rękaw można lepiej dopasować do wielkości pakowanej porcji.
Jakie korzyści daje stosowanie próżniowych woreczków w domu?
Pakowanie próżniowe daje przede wszystkim oszczędność czasu i pieniędzy. Żywność w próżni nie psuje się tak szybko. Dzięki temu można rzadziej robić zakupy. To także wygodne rozwiązanie dla osób przygotowujących posiłki na zapas. Wystarczy sięgnąć po worki do sous vide i przygotować zapas dań na kilka dni. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by próżniowe worki moletowane traktować jako opakowania do mrożenia.
